Saturday, September 10, 2011

ကန္ဆိုင္းက အစားအစာမ်ား (kansai အစားအစာ)

ရန္ကုန္အၾကြား ေမာ္လၿမိဳင္အစား မႏၱေလးစကားလို႔ဆိုၾကတယ္မို႔လား ။ ဒီလိုပဲ ဂ်ပန္မွာလည္း နာဂိုယာအၾကြား အိုဆာကာ စကား လို႔ေၿပာၾကတာပဲ ။အိုဆာက က စကားက သာမန္ဂ်ပန္စကားထက္နည္းနည္းေလး
 အသံ၀ဲတာတို႔ေနာက္အသံုးနွဳန္းနည္းနည္းကြာတာေလးေတြရွိတယ္။
ဂ်ပန္လိုေက်းဇူးတင္တာကို. Arigatou လို႔ ေၿပာၾကေပမယ့္ အိုဆာကာဘက္ၾကေတာ့ Domo Okini လို႔ေၿပာၾကတာကို။

ဒီတစ္ခါတင္ၿပခ်င္တာက အစားအေသာက္ေပါ့။ (အစားေသာက္ဘေလာ့ေတြသြားပီးသေရက်ရတာမ်ားလြန္းလို႔)။

ကၽြန္မတို႔က်ိဳတိုဘက္က ဟင္းေတြက ေပါ့ေပါ့ေလးေတြမ်ားတယ္။ ဒီတစ္ခါေတာ့ဟင္းေတြထက္ ခ်ဥ္ဖတ္ကိုအထိကထားပီးေရးခ်င္တယ္။ ဂ်ပန္ေတြလည္း ခ်ဥ္ဖတ္ကိုအမ်ိဳးမ်ိဳးခ်ဥ္ပါတယ္။ ဆားနဲ႔ခ်ဥ္တယ္။ ရွာလကာရည္နဲ႔ခ်ဥ္တယ္။ ဖြဲနုနဲ႔ခ်ဥ္တယ္။ေနာက္တစ္ခုကေတာ့ မီဆိုးေပါ့ေလ မီဆိုးနဲ႔ခ်ဥ္တယ္ေပါ့။
ေဟာ က်ိဳတိုနားက နာရာၾကေတာ့ အရက္နဲ႔ခ်ဥ္တဲ့ခ်ဥ္ဖတ္ကနာမည္ၾကီးသလိုအရသာၾကေတာ့ အေတာ္ကိုေလးတယ္။ ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြက စစ္ပီးေခတ္မွာ စားစရာမရွားလြန္းလို႔ ထမင္းၿဖဴနဲ႔ ခ်ဥ္ဖတ္ကိုသာအဓိကစားခဲ့ၾကတယ္တဲ့ကြယ္။



နာရာ မုန္လာဥခ်ဥ္ဖတ္

နာဂိုယာၾကေတာ့ ဘာလုပ္လုပ္ မီးဆိုးသိပ္ထည့္သလိုပဲ အရသာေတြလည္းသိပ္ၿပင္းတယ္။ ၾကည္ၾကည္ေတာ့မစားနုိင္ဘူး။ ေက်ာင္းကိစၥနဲ႔သြားရတိုင္းဆရာေတြ အသိေတြက ေခၚသြားတာက တစ္ကယ့္နာဂိုယာစတိုင္စားေသာက္ဆို္င္. ၾကက္ေတာင္ပံေၾကာ္ကနာမည္ၾကီးတယ္ အဲ့အေပၚမွာ မီဆိုးအနွစ္ကို ပ်စ္ပ်စ္ၾကီးဆမ္းထားတာ. ဘယ္လိုမွ စားရတာအဆင္မေၿပ.


ဒါက၀က္သားၿပားေက်ာ္ မီးဆိုးအရာသာမီဆိုးကလည္းဆမ္းထားေသးတယ္



တစ္ေလာက တိုက်ိဳကအမက လာလည္ေတာ့ က်ိဳတို ISETEN ေအာက္မွာ၀ယ္လိုက္တဲ့ က်ိဳတိုခ်ဥ္ဖတ္ အဲ့ဒါေတြကို အမွတ္ရေတာ့ ဓတ္ပံုမရိုက္လိုက္ရတာကို နွေမ်ာေနတယ္။ ဒီေတာ့ ဂူဂယ္ကေန ရွာလိုက္တာေပါ့.
သခြားသီးခ်ဥ္ဖတ္ကေတာ့ ဂ်ပန္ရဲ့ထမင္းပြဲတိုင္းမွာထည့္ေပးေလ့ရွိတယ္ေလ။ အေရာင္ေလးေတြသာကြာတာ ..
မုန္လာဥခ်ဥ္ဖတ္ကလည္း ဂ်ပန္ရဲ့အဓိကလို႔ၿဖစ္ေနၿပန္ေရာ။
ေနာက္ ကၽြန္မတို႔ဘက္က အစားမ်ားတာက ခရမ္းသီးခ်ဥ္ဖတ္



ကဲၾကည္ၾကည္တို႔ ၿမန္မာေတြ ေၾကာင္ရွာသီးခ်ဥ္ဖတ္ရွိတယ္ေနာ္။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးခ်ဥ္ဖတ္ေတာ့မရွိဘူးထင္တယ္ေနာ္။ ဂ်ပန္လည္းၾကက္ဟင္းခါးသီးကို စားတာ ဆယ္စုနွစ္တစ္ခုေလာက္ပဲရွိအုန္းမယ္ အရင္တုန္းကသိပ္မရွိဘူး။ သူက အပူပိုင္းအသီးကိုး။ ၁၉၉၀ ေလာက္အထိ အိုကီနာ၀ါမွာပဲ အထိကစိုက္ခဲ့တယ္လို႔သိရတယ္. ခုခ်ိန္မွာၾကက္ဟင္းခါးသီးကို ဂ်ပန္လို GO-YA လို႔ေခၚၾကတယ္။ ဒါကလည္း အိုကီနာ၀ါမွာ GO-YA လို႔ေခၚလို႔တဲ့။ သူတို႔စာထဲမွာလည္း ၾကက္ဟင္းခါးသီး = အိုကီနာ၀ါမွလာေသာ ခါးေသာသခြားသီးအမ်ိဳးစားလို႔ေရးထားတာကိုး။
က်ိဳတိုမွာေတာ့ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို ငရုတ္သီးေလးနည္းနည္း ရွာကလာရည္ရယ္ လယ္မြန္ရယ္နဲ႔ခ်ဥ္ထားတာေလးေတြ႔ခဲ့တယ္။

ေနာက္တစ္ခုက ဖရံုသီးကင္းေလးေတြ ခ်ဥ္ဖတ္ သူကေတာ့ သိ္ပ္စားမေကာင္းသလိုပဲ ၾကိဳက္ဘူး။
စားၾကည့္လို႔ မဆိုးဘူးလို႔ထင္လိုက္တာက ဖရဲသီးကင္းေလးေတြခ်ဥ္ဖတ္ ..

ဖရဲသီးခ်ဥ္ဖတ္



ဒါကေတာ့ က်ိဳတိုလို႔ေၿပာလိုက္တာနဲ႔ နာမည္ၾကီး Kabura ခ်ဥ္ဖတ္. မုန္႔လာဥ၀ို္င္းနဲ႔လုပ္တာ
ၿမန္မာၿပည္မွာေတာ့ ရွမ္းၿပည္ကအန္တီတစ္ေယာက္လုပ္ေပးလို႔ ဘူးသီးခ်ဥ္ဖတ္စားဖုူးတယ္။ ဂ်ပန္ေတြကဗူးသီးသိပ္မစားသလို တစ္ခ်ိဳ႔ သိပ္ေတာင္မၿမင္ဘူးတဲ့သူေတြရွိတယ္။
မနွစ္ကေႏြရာသီတုန္းက က်ိဳတို Botanical  garden ထဲမွာ ဗူးသီးေတြ ကိုစင္ထိုးပီးစိုက္ၿပထားတာ. ဗူုးသီးၾကီးေတြလည္းၾကီးမွၾကီး အဲ့ဒါကိုတစ္ကူးတစ္က သြားၾကည့္တဲ့သူေတြ မ်ားသား ကန္ဆိုင္းသတင္းထဲမွာေတာင္ပါတယ္ း)
ဂ်ပန္ေတြ စားရေကာင္းမွန္းမသိတာကေတာ့ ဗူးရြက္နုနဲ႔ ဖရံုရြက္နု ပါပဲ ။


က်ိဳတိုဟာ နိုင္ငံၿခားသားေတြအတြက္ လည္ပတ္စရာမ်ားလြန္းတဲ့ၿမိဳ့ပါပဲ အနုပညာ၊ လက္မွဳ႔၊
သမိုင္းအေမြနွစ္ စသည္ၿဖင့္ ၾကြယ္၀လြန္းတဲ့ၿမိဳ႔ၿဖစ္သလို အစားေသာက္နာမည္ၾကီးေတြကလည္းရွိတာကိုး။

က်ိဳတိုလာတိုင္း လူတိုင္းစားၾကတဲ့မုန္႔ လက္ေဆာင္၀ယ္ၿပန္တဲ့မုန္႔ ..မႏၱေလးသြားလို႔ ထိုးမုန္႔၀ယ္သလိုမ်ိဳးေပါ့ေလ (ၾကည္ၾကည္ေတာ့ ထိုးမုန္႔၊လမုန္႔ မၾကိဳက္) …
NAMAYATSU HASHI တဲ့ သူကအေၿခာက္လည္းရွိသလို အစိုလည္းရွိတယ္။
ေကာက္ညင္းနဲ႔အၿပင္သားကိုလုပ္ထားပီးအထဲမွာေတာ့ စေတာ္ဘယ္ရီ အရသာ၊ က်ိဳတိုနာမည္ၾကီး UJI လက္ဖက္ေၿခာက္အရသာ၊ ပဲအရသာစသည္ ၿဖင့္လုပ္ထားပီး အၿပင္ဘက္ကိုေတာ့ သစ္ဂ်ပ္ိုးမွဳ႔န္ေလးပါးပါးေလးၿဖဴးထားတဲ့အရသာပါ။
                                      နာမရစု ဟရွိ namayatsu hashi


အိုဆာကာ ၾကေတာ့ Takoyaki လို႔ေခၚတဲ့မုန္႔လင္မယား အလံုးပံုမ်ိဳးထဲ
က္ိုေရဘ၀ဲအသားေလးေတြတံုးပီးထည့္ထားတာကို အေပၚကေန ငါးမွဳ႔န္႔ၿဖဴးထားတာ။ (ၾကည္ၾကည္မၾကိဳက္)



ဟိရုိးရွီးမားၾကေတာ့ Okonomiyaki . ဂ်ံဳမုန္႔နဲ႔ပ်စ္ပ်စ္ေဖ်ာ္ပီး အေၾကာ္သံၿပားေပၚတင္ၿပီးဘိန္းမုန္႔လုပ္သလိုလုပ္ပီးအေပၚကေန အသားတို႔ ေဂၚဖီတို႔ ကိုပံုထားပီး အပူေပးတာေပါ့ေလ. သူကေတာ့ Mayonnaise နဲ႔ ေနာက္သူတို႔ရဲ့ ေဆာ့္စ့္နဲ႔စားၾကတာေပါ့ ။(ဒါလည္းၾကည္ၾကည္မစားၿဖစ္)




ကဲဒီေလာက္ဆို ဂ်ပန္လာလည္လို႔ က်ိဳတိုဘက္လာလည္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ ဘာေတြစားပီးဘာေတြ၀ယ္မလည္း နည္းနည္းေတာ့သိသြားပီေပါ့ ဟုတ္တယ္ေနာ္…

Photos from google

11 comments:

  1. 1st time i visited your blog. Thanks for sharing your food.

    Food lover

    ReplyDelete
  2. ခ်ဥ္ဖတ္ကေတာ့ ဘာခ်ဥ္ဖတ္မွကိုမႀကိုက္တာ အစ္မရာ...၊ဒါေပမယ့္ ေရဘဝဲ
    ထာပနာ ထား.တဲ့ အလံုးေလးေတြေတာ့စားခ်င္သား......

    ReplyDelete
  3. တုိ႔မ်ားေတာ့ ဆန္ေဆးရည္အၾကည္ထဲ မုန္လာဥေလးလွီးၿပီးထည့္လိုက္
    ၃ရက္ေလာက္ေန စားလို႔ရေရာ း)

    ReplyDelete
  4. စားခ်င္စရာေလးေတြ ..စားခ်င္တယ္ဆို..ဟင့္ ..:):)

    ReplyDelete
  5. Me too, I don't like takoyaki and ထိုးမုန္႔၊လမုန္႔ .

    Mon Petit Avatar

    ReplyDelete
  6. ခ်ဥ္ဖတ္ဆိုညီမကေတာ႕ၿမန္မာၿပည္ကခ်ဥ္ဖတ္ပဲၾကိဳက္တယ္
    စိတ္ထဲမွာအားမရဘူး အရသာကေပါ႕လို႕ :)))

    ReplyDelete
  7. မႏၱေလးက အစား မဟုတ္ဘူးလား။ အဲလုိပဲ ၾကားဖူးလုိ. း)

    ReplyDelete
  8. အစ္မေရ ပထမဆုံးအႀကိမ္လာလည္ပါတယ္။ အျမဲလာလည္ေတာ့မယ္ေနာ္။ အစ္မကလဲ ဂ်ပန္စာေတြ မႀကိဳက္တာေတြခ်ည္းပါပဲလား။ ခ်ဥ္ဖက္ဆို မုန္လာခ်ဥ္ပဲႀကိဳက္တယ္။

    ReplyDelete
  9. လာလည္ခ်င္တယ္
    ဂ်ပန္ခ်ဥ္ဖတ္စားခ်င္တယ္
    ဝက္သားျပားလည္း စားခ်င္တယ္
    မီဆိုအႏွစ္က ဘယ္လိုအရသာရွိမွန္းမိသိေသးလို႔ အဲဒါလည္းစားခ်င္တယ္

    ReplyDelete
  10. မစားဖူးေသးတာေတြ စမ္းစားၾကည့္ခ်င္ပါတယ္။ ခ်ဥ္ပတ္ဆိုၾကိဳက္ပါတယ္။

    ReplyDelete
  11. ၾကိဴက္ဖူး တစ္ခုမွ.၀ါဆာဘိဆိုပိုမုန္းေသး
    တာပန္ရာကီနဲ႕ ဆူရွီပဲလိုက္တယ္ း)
    ေနမေကာင္းပါဘူးဆိုမွ စားစရာေတြခ်ည္းတင္ေနၾကတာပဲ း(
    စိတ္နာတယ္ စိတ္နာတယ္

    ReplyDelete

ေ၀ဖန္သြားပါအုန္းလား ။
အသိမွတ္ၿပဳတယ္ဆိုရင္ပဲ ၀မ္းသာလွပီေလ။